Gemeente Amsterdam

ReadMe heeft in opdracht van gemeente Amsterdam een bewegwijzeringconcept ontwikkeld dat in alle 140 gemeentepanden van Amsterdam kan worden toegepast. De basis is een uniforme stijl en vormentaal die in alle panden en gebruikssituaties de politici, ambtenaren en burgers helder de weg kan wijzen. Dit concept hebben we vervolgens toegepast in drie – zeer verschillende! – gemeentelijke panden, van een voormalige drukkerij tot een modern kantoorpand. Dit deden we na ons uitvoerig te hebben verdiept in elk afzonderlijk pand, de diverse functies en de verschillende gebruikers en hun bewegingen. Na deze drie gebouwen mag ReadMe nu het prestigieuze stadhuis onder handen nemen.

De nieuwe bewegwijzering volgt op de herinrichting van de panden naar de nieuwe werkwijzen die de gemeente aan het implementeren is. Vanzelfsprekend moest worden gewerkt binnen de kaders van de strenge huisstijl manual van de gemeente. ReadMe vond daarbinnen ruimte voor de ontwikkeling van speelse, driedimensionale iconen die al op grote afstand herkenbaar zijn.
Deze iconen krijgen een plek in overzichtsschema’s die steeds verder ‘inzoomen’. Zo ziet de gebruiker na binnenkomst eerst een plattegrond van het gebouw, eenmaal op de juiste verdieping wordt een overzicht van deze vloer getoond en op de afdelingen volgt een overzicht van de desbetreffende kamers en zalen. Tussendoor krijgt de gebruiker regelmatig de bevestiging op de juiste weg te zijn. Daarnaast garandeert de gekozen stijl het onmiskenbare gevoel in een pand van de gemeente Amsterdam aanwezig te zijn.